Dovezile arată că preoţii sacrificau victimele pe unul dintre cele două altare circulare ale templului, apoi îi jupuiau pe celălalt şi se îmbrăcau în pielea lor, scrie Phys.
Istoricii ştiau de multă vreme că Xipe Totec era venerat de mulţi oameni din zonele centrale şi vestice ale Mexicului de astăzi şi din zona de coastă a golfului.
Dar descoperirea – realizată printre ruinele sitului arheologic Ndachjian-Tehuacan din centrul statului Puebla – reprezintă prima instanţă când un templu dedicat zeului a fost găsit.
Artefactele descoperite la sit includ şi trei sculpturi în piatră ale lui Xipe Totec: două capete jupuite şi un torace, al cărui spate este acoperit de gravuri reprezentând pieile purtate de zeu.
„Din punct de vedere artistic, este o piesă foarte frumoasă. Măsoară aproximativ 80 de centimetri în înălţime şi are o gaură în burtă, unde, conform surselor istorice, se afla o piatră verde pentru a o ‘readuce la viaţă’ pentru ceremonii”. a precizat Noemi Castillo Tejero, cercetătoarea care a condus acest studiu de la Institutul de Antropologie şi Istorie din Mexic.
Craniile au o înălţime de circa 70 de centimetri şi cântăresc fiecare 200 de kilograme. Templul a fost folosit probabil din jurul anului 1000 până în 1260. Ocupaţia spaniolă a Mexicului a început în 1519, odată cu venirea conchistadorului Hernan Cortes.
Cercetătorii au precizat că Xipe Totec era unul dintre cei mai importanţi zei în Mexicul pre-spaniol, fiind venerat într-o ceremonie numită Tlacaxipehualiztli, care în limba indigenă Hahuatl înseamnă „să porţi pielea celui jupuit”.
Victimele erau omorâte ori prin lupte asemenea celor de gladiatori din Europa sau prin tragerea cu săgeţi, apoi erau jupuiţi în gloria lui Xipe Totec. Pielea era îngropată lângă altare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Originile artefactelor din turcoaz ar putea rescrie istoria aztecilor
O epidemie DEVASTATOARE a dus la dispariţia imperiului Aztec